Salt hälsning från Åhus

Åhus i september, Damkören SALT reste ner från Stockholm för konsert i St:a Marias kyrka och ålagille i ålabod på Åhus strand. Det var planen i alla fall. I efterhand kan vi gladeligen konstatera att det blev precis så, och mycket mycket mer.

På lördag morgon serverade vandrarhemmet frukost på soldränkt glasveranda. Med instruktioner om hålltider och transportsträckor under dagen tog vi en sista klunk välsmakande kaffe, sorterade noterna och gick mot guidad visning och lunch hos kända svenska vodkatillverkaren Absolut, i deras Absolut Home och The Åhus Villa.

Kören innan konsert, det blåser
Minutrarna innan konserten började, Skåne bjöd på friska vindar.

För er som inte varit i Åhus är det en pittoresk tätort i nordöstra Skåne där Helge å mynnar ut i Hanöbukten. Kuststräckan kallas också för Ålakusten eftersom just fiske av ål varit en viktig näring här.

På Absolut fick vi veta allt om driftige Smith som förfinade tillverkningsprocessen av vodka och grundade bolaget i Åhus, samt engagerade sig i ortens väl i ve under flera decennier. En jättefin och inspirerande visning som avslutades med att vi fick blanda vår egen Cosmopolitan. Sedan vidare direkt till lunchen som serverades i restaurangen en trappa ner.

Generalrepetitionen gav utrymme för en solig paus på Åhus torg och en enorm halv kula glass av Otto och glassfabriken. Vi lyckades verkligen pricka in den finaste skånska höstdagen med värmande sol och friska vindar. Njöt av smaker som viol och mjölkchoklad-päron.

Konsertdags! Musikfeeling med fullsatt kyrka. En härlig upplevelse. Det är alltid roligt att sjunga för en stor publik och absolut ingen skillnad den här gången. Kyrkan i Åhus har dessutom en väldigt fin akustik som var trevlig att utforska. Efteråt fick vi i Damkören SALT fina-fina kommentarer, som "Vilken fantastisk konsert", "underbar sång och "så stämningsfullt."

Körmedlemmar som går över en bro.
På väg till ålagille, en rask promenad från Åhus centrum till stranden.

Efter konserten gick vi med raska steg ner mot stranden och kvällens ålagille. Efter en lång och intensiv dag var det helt fantastiskt att mötas av Hanöbuktens vida vy av vit sand och vatten. Fullmånen gav ett magiskt ljus och glittrade i vattnet. Det dröjde inte länge förrän de första badarna låg i plurret.

Vilken fin final! Bordet var dukat. Alla trötta och belåtna sångare kunde slå sig ner. Vi åt mycket och gott. Många åt rökt ål för första gången och för andra var det ett kärt återseende. Ålen, ålagillet och ålaboden lovsjöngs till långt in på småtimmarna. En mycket lyckad turné. Vi hoppas på att få komma tillbaka snart igen.

Ålabodstak på stranden
Månen lyser upp ålabodens tak, sen kväll på stranden i Åhus.
Gruppbild på hela kören uppställda framför kyrkan.
Helgens turné signerad av 25 medlemmar ur Damkören SALT.

Damkören SALT har varit på många turnéer runt om i världen. Läs mer om besöket i Dalarna här.

InstagramFacebookYouTubeSpotifyDamkören SALT logotyp i vitt